23 Nisan 2025 01:06

Çanakkale'de altın madenine karşı eylem: "Atikhisar Barajımız zehirlenme tehlikesi altında"

Çanakkale'de tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’na 1400 metre mesafede, Koza Altın tarafından altın gümüş madeni açılmak istenmesine karşı eylem yapıldı.

Çanakkale'de altın madenine karşı eylem: "Atikhisar Barajımız zehirlenme tehlikesi altında"

Fotoğaf: Kazdağları Ekoloji Platformu

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale Emek, Barış, Demokrasi Güçleri ve Çanakkale Belediyesi’nin ortak çağrısıyla bugün Çanakkale Belediyesi önünde Koza Altın tarafından altın gümüş madeni açılmak istenmesine karşı basın açıklaması yapıldı.

Ortak basın açıklamasını, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu Başkanı ve Kazdağları Ekoloji Platformu temsilcisi Av. Ali Aydın Çalıdağ okudu.

Çalıdağ, “Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı’na 1.400 metre mesafede, barajın orta ve uzun mesafe koruma alanları içerisinde de yer alan maden projesine Çanakkale halkı, doğa ve yaşam savunucuları, emek ve demokrasi güçleri ve pek tabii ki Çanakkale Belediyesi olarak geçit vermeyeceğiz" dedi.

“Suyumuza sahip çıkacağız”

Çalıdağ, "Çanakkale halkı madenlerce tehdit edilen Kazdağları’na her seferinde sahip çıktığı gibi, en temel hakkı olan suyuna da sahip çıkacaktır. Adil olmayan, hakkaniyetten uzak, yasal mevzuatlara uymayan kararlar ile sularımızın şirketlere peşkeş çekilmesine ve şirket rantlarına kurban edilmesine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

“Bu projeyi derhal iptal edin”

ÇED’e uygun görüş veren kurumlara seslenen Çalıdağ, şunları söyledi; “Atikhisar barajını koruması gerekirken uygun görüş veren DSİ’ye, projenin bitişiğinde arkeolojik sit alanları varken uygun görüş veren İl Kültür Müdürlüğü’ne, 93 hektar orman alanı ve 23 hektar tarım alanı yok edilirken uygun görüş veren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, proje alanında endemik türler varken uygun görüş veren Doğa Koruma ve Milli Parklar’a, ağır metal kirliliği tehdidi varken uygun görüş veren İl Sağlık Müdürlüğü’ne, Çevresel riskler varken uygun görüş veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne, açık ocak cehennem çukurları, pasa dağları oluşacakken uygun görüş veren İl Afet Müdürlüğü’ne, kamu yararı yerine şirket yararı gözeterek içme suyu kaynaklarının koruma alanında dahi maden ruhsatı veren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne, Çanakkale halkının 10 bin imzasını görmezden gelerek bu projeye uygun kararı veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Çanakkale halkının sağlığını ve yararını gözetmeyen ve savunmayan iktidarın Çanakkale milletvekiline sesleniyoruz: Çanakkale halkını zehirleyemezsiniz! Bu vebalin altında kalmayın! Acilen kararlarınızdan geri dönün! Bu projeyi derhal iptal edin!" (Haber Merkezi

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et